søndag den 9. maj 2021

Mors dag 2021ORKIDEBØRN.DK
© ULLA JENSEN

Mors dag.

I flere år har jeg ikke skrevet på bloggen. Mors dag må alligevel være dagen med et indlæg.

Vores moderskab kan være ekstra udfordret, selvom sensitivitet ikke er en diagnose. Sensitivitet er bare så forskellig, at for nogle børn er det blot en større følsomhed, hvor der følger kreative sider og fordybelse med, men for andre er deres sanser så påvirkede, at de er ligeså belastet og funktions nedsat som børn med diagnoser.

For mødre til de sidst nævnte kræver hverdagen sin kvinde. Fra morgenstunden, hvor maden ikke vil indtages pga konsistens mm. Til strømperne hvor syningen kan give de største nedsmeltninger og hvor det at få tøj på barnet er et projekt med kram, trøst og tid til at sanserne kan falde til ro inden næste stykke tøj skal på, kram igen og en kæmpe lang tålmodighed, for det sensitive barn kan mærke den mindste smule irritabilitet hos dig, og den tager de til sig som kritik. Så starter et nyt 'projekt' nemlig at få dit barn til at forstå, at du elsker det og ikke er sur, bare træt - måske ovenpå en nat med natteterror.

Inden vi mødre kommer ud af døren, er der også overtøjet, som mange slet ikke vil have på, og nogle gange, må vi aflevere med jakken i hånden. Det kan så også give problemer. De kritiske øjne i børnehaven fra både forældre og pædagoger. 'Vis dog dit barn, at det er dig der bestemmer'. Nogle gange bare i deres blik, andre gange højlydt.

Det er ikke tilladt at udøve vold mod sit barn, heldigvis. Så det at bukke et stift, spjættende, skrigende barn sammen for at proppe det i en jakke, må være ude af proportioner. Hvem andre end os med sanseforstyrrede børn, ved hvor voldsom den kampe kan udmunde i, hvis vi fortsatte?

Sanseforstyrrelser kan afhjælpes med ergoterapi, men det kan være svært at få rette støtte af PÆDAGOGISK PSYKOLOGISK RÅDGIVNING, herefter PPR. Nogle sager kører i årevis, hvor PPR er helt fraværende. 

Et moderskab til et sensitivt barn er ofte et moderskab der kræver mere. Ikke pga barnets udfordringer, men allerstørst og udfodrende er behovet for lydhørhed hos de fagpersoner, som barnet er hos i dagligdagen. Samarbejde med fagpersoner - uden de himmelvendte opgivende øjne - vil gavne så fantastisk meget. Ofte fornemmer jeg, at det mere er deres manglende forståelse for det sensitive træk, der gør at samarbejdet går i hårdknude. Deres afmagt, bliver smidt tilbage til hjemmet og især til moderen, som hopper på tungen for at stille alle tilpas og dermed måske fremstår uligevægtig.

Det er simpelthen på tide, at sensitive mødre ranker ryggen, og ikke er en stor undskyldning for sig selv og hendes sensitive barn.

Sensitive mødre er bestemt ikke svage eller neurologiske uligevægtige mødre. De har deres styrke i deres følsomhed. Når ikke de får lov at være følsomme, vil de ikke kunne bruge deres indre styrke.

Det sensitive barn er heldig, at have en sensitiv forældre, for i den forældre opnår barnet en forståelse for deres væsen og person, som de sjældent møder udenfor hjemmet.

 Så kære sensitive mor. 

🌹Dejlig mors dag. 🌹


Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...