onsdag den 5. september 2018

Signalstærke, high need og viljefaste børn er meget bevidste om deres behov

© Ulla Jensen


Forældre til signalstærke børn kan fra start være smidt hovedkulds ud i en udfordrende forældre rolle. 

Mange har forberedt sig og læst bøger om børn, adfærd, og opdragelse. Med et signalstærkt barn kan du smide det hele ud. Samtidig ses der skævt til dig fra andre forældre. Hvis barnet kræver at sove hud mod hud for at finde ro, så kan man være sikker på, at møde en belærende forældre. "Se vores sov jo igennem tidligt, men vi lagde ham også bare i sin seng på faste tider. Det skulle du prøve, så skal du se en forandring". Ja, forandring vil der blive, men nærmere til skrig og skrål, utilfredshed og absolut ingen søvn. Det samme gælder mad situationerne osv.

Faktisk er det jo en årsag til, at signalstærke børn kaldes High Need børn i USA. De har et større behov der skal dækkes end andre børn har. De er mere krævende, meget mere krævende, og de gør klart og tydeligt opmærksom på det. Deraf betegnelsen signalstærk. De er stærke i deres signaler.

Når forældre til signalstærke børn søger råd, uanset til hvad der er med deres barn, så tror mange, at der er en facitliste. Hvis du gør sådan eller sådan, så virker det. Det gjorde det for os og vi har også et signalstærkt barn. Igen kommer vi ud i anbefalinger fra hvad der virker for andre børn i andre familier.

Det er ikke ualmindeligt, at forældre til High Need børn har forsøgt sig ud i alle mulige og umulige afkroge. Selvfølgelig virker intet på den måde. Barnet kastes rundt i nye tiltag og finder ikke ro og struktur i noget af det. Stadig står forældrene med et barn der ikke trives. Det er så synd for alle i familien.

Selvom signalstærke børn ret ofte reagere ens og er genkendelige for andre med signalstærke børn, så er børnene stadig ligeså forskellige som andre. Årsagen til deres mistrivsel og adfærd kan være meget forskellig. Så hvad der virker for det ene signalstærke barn behøver ikke virke for et andet.

En ting der er vigtig at forstå og lære at acceptere fra start, er at resten af barnets tid hjemme vil udløse løftede øjenbryn og bedrevidende indblanding. Det handler derfor meget om, at finde sin egen vej. Mærke i maven, hvad der er godt for lige netop ens eget barn og så have styrken til at stå imod både fagfolk, familie og tilfældige tilskuere. Dit barn mærker dig med hud og hår.

Vær autentisk!

Med signalstærke børn kan man ikke følge strømmen, man må finde sin egen.

Mit motto er: "Gør det der virker"

Nogle hovedpunkter


  • Vær nysgerrig, vær detektiv
  • Luk ørene for andre end dit barn
  • Gør det der virker for jer
  • Gør det med god samvittighed
  • Brug din mavefornemmelse
  • Stå ved den
  • Find løsninger der passer jeres familie
  • Søg evt sparring med mig ;)Hvis du har brug for hjælp til dit signalstærke barn, så kig gerne på min rådgivning hos Orkidebørn, hvor du også kan læse om andres oplevelser med rådgivning hos mig.Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...