fredag den 7. september 2018

Kender du historien om ske teorien? Den kan være en god illustration ifht. vores sensitive børn

© Ulla Jensen
ORKIDEBØRN.DK

SKAL VI DET ELLER DET?At leve livet med et særligt sensitivt barn, skruer ned for akiviteten. Det kan være rigtigt svært for andre, at forstå det mere stille og langsomme liv, vi ofte må leve. Hvordan alt skal forberedes, gennemtænkes og udvælges, planlægges og til sidst gennemgås med barnet ned i mindste detalje.

Hele tiden...
Hver dag...
Hverdag og ferier...
- og weekends...

Det gælder for særligt sensitive, som for tidligt fødte, at de er på overarbejde dagligt, både fysisk, mentalt og især følelsmæssigt. De tager alle input ind, i større mængder og detaljer end flertallet. De mangler filter til at sortere de mange indtryk, om det er lyde, lugte, skarpt lys, smag, andres følelser og meget mere.

Det er sjældent raske helt almindelige mennesker tænker over, hvor mange valg der er igennem en helt almindelig dag. Ting andre bare gør, men for dem som skal økonomisere med deres energi, kræver det en hel del planlægning og til - og - fravalg.

Sker der ændringer eller er der fx tam-tam på skolen, så er der andet der må sorteres fra, og til trods for frasortering vil det kunne koste på energi kontoen den eller de næste dage.

Mange sensitive børn bruger alt de har i sig, udelukkende på at være til stede i skole eller børnehave. Indlæring, leg og sociale relationer er overarbejde.

Det kan være yderst svært at forklare fagpersoner. Fagpersoner har jo barnet i den første del af dagen. Forældrene får dem hjem, når de er opbrugte og har været det i flere timer. Der er simpelthen ikke nogen voksne, der har hjulpet barnet til, at styre deres energi konto. De er jo bare som andre børn, der prøver at følge med og de ved faktisk ikke, at andre børn ikke har det, som dem selv. Så hvis andre kan, tror de også, at de selv kan.

Mange fagpersoner mener, at barnet selv kan bede om pauser, men hvordan skal små pus selv styre det? De kan jo ikke mærke de er overbelastet før det er for sent. Du forventer vel heller ikke, at et barn kan styre sin egen bank konto, så hvorfor skulle de kunne styre deres energi konto?

Når forældrene stopper børnene, så er det ikke for at være onde eller holde dem udenfor leg og venskaber. Det er fordi de ved hvad det koster deres sensitive barn af nedsmeltning, kolaps, søvnforstyrrelser, natte terror, spise vægring og madlede, stress og evt feber og smerter.

Her er det Christine som har en kronisk sygdom, der forklare sin veninde, hvordan det er, at skulle økonomisere med sin energi hver dag. For syge er det for, at have energi til hele dagen, for vores børn er det for ikke, at overbelaste deres sanser, så de får nedsmeltning sidst på dagen.


👉 Her er den i dansk udgave.
https://medeno.dk/ske-teorien/

👉 Original udgave finder du her:
https://butyoudontlooksick.com/articles/written-by-christine/the-spoon-theory/

Tak fordi du læste med. Har du brug for rådgivning, så tryk her 👈

Tilbage til BLOG 👈


Ulla Jensen
ORKIDEBØRN.DK

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...