fredag den 9. februar 2018

Radarbørn kunne man kalde de særligt sensitive børn

ORKIDEBØRN.DK
En dag så jeg en tekst, som jeg ønskede at dele. Derfor spurgte jeg vedkommende om hvor den var fra og om den var offentlig. Det gør jeg ofte.

Da jeg fik Link og kiggede, var det en af mine mange tidligste hjemmesider, og teksten var min egen :) Det sker, for jeg skrev rigtigt meget i starten, og havde 40+ hjemmesider, for at komme bredt ud med oplysning. De er med tiden nedlagt, en del tekster er flyttet herover på bloggen for at få lidt samling på det. Selvom denne ligger på anden blog, synes jeg den fortjener, at komme med herover til samlingen :)

Så tag godt imod en af mine tidligste tekster. Hvor målet var oplysning omkring særligt sensitive børn og unge, og forskellen mellem særlig sensitiv og signalstærk.
 Særligt sensitive børn også kaldet HSC (High Sensitive Children)  og orkidebørn,  er ikke én slags børn, som mange fejlagtigt tror. De er ikke nødvendigvis stille og generte, faktisk er mange ‘krudtugler’ der kaster sig ud i mange nye ting, er glade,  støjende, har gå-på mod, og kan være ganske udfordrende.
Det handler ikke om type, for særligt sensitive er ligeså forskellige som ikke sensitive. Det er ikke en personlighed, men et arveligt biologisk sanseapperat, der gør at sensitive opfanger mere end flertallet, og at det som tages ind bearbejdes dybere. Man kan for at lette forståelsen sige, man lever uden filter, eller at det kan virke som om sanserne er overfølsomme.
Hvordan kan vi genkende dem?
Nogle af de ting der er gennemgående er; empati, ærlighed, pligtopfyldende, perfektionister, såres let, de stille trækker sig, de mindre stille kører hurtigere og hurtigere. De ønsker at stille andre tilpas og hader intriger. De kan fornemme alle stemninger når de træder ind i et lokale, men fælles for dem alle er at de bliver overstimulerede uden pauser.
Radarbørn kunne man også kalde dem.
Orkidebørn er en betegnelse, som forskere har knyttet til disse børn. Det er for at beskrive, at det er omgivelserne der skal være gunstige, så omgivelserne rummer barnet, og ikke omvendt. Der skal ikke meget andet end uvidenhed til, at særligt sensitive børn ikke trives, til gengæld er omgivelserne optimale, så trives de ofte bedre end flertallet.
Særligt sensitive har fået en gave, men meget ofte bliver det til en opgave i stedet.
De signalstærke børn er til gengæld en helt anden sag og omgivelserne kan have deres kamp med børnene og forældrene med omgivelserne. De ses ofte som uopdragne og utøjlede børn. I virkeligheden er de meget givende, men også svære at få i trivsel. De er enten-eller-børn, sort/hvid, – overstadige lykkelige/dybt sårede. Deres temperament er iltert, og de skifter imellem enten-eller med et fingerknips. Deres tolerance tærskel er lav, nærmest fraværende. De forhandler om alt, og tager ikke et nej for et nej, før det hele har været endevendt. De glemmer aldrig uretfærdigheder. De har så mange store følelser, at de dårligt rummer dem. De er mere af det hele, intense, højtråbende, insisterende og totalt behovs styret. De kan være meget dominerende og kvikke. Man kan sige med et ord de er krævende. De er også nogle af de mest kærlige børn der findes. Igen enten-eller.
Jeg vil her forsøge at skildre både de særligt sensitive og de signalstærke. For trods de signalstærke er meget støjende og har et utrolig gå-på-mod, så findes der oftest en særlig sensitiv nedenunder med samme behov, som de mere stille sensitive. Ofte er de endnu mere sensitive end de mere kendte typer. De kræver ofte voksen styring for at geare ned. At blive bremset og gearet ned, finder de ikke særligt attraktivt.
Desværre ses de ikke som særlig sensitive og derfor tackles de forkert i børnehave og skole, til stor mistrivsel og frustration for børnene.
Hvornår er vi så langt i viden omkring særligt sensitive børn, at også sensitive børn får lov at blomstre og være stolte af sig selv?3 kommentarer:

Anonym sagde ...

Tak for dette indlæg, i et split sekund gav noget pludseligt stor mening, noget der MANGE gange har undret mig. Jeg er lærer og har selv en særligt sensitiv dreng og ja det er jo arveligt og kommer ikke fra faren såååå! Efter jeg har fået et sensitivt barn har jeg læst og undersøgt alt om emnet og pludseligt kan jeg se dem på mit arbejde, der sidder de i alle klasser, nogen trives og andre skal have hjælp eller meget hjælp for at kunne fungerer.
Men jeg har så i 6 år haft denne dreng, som nu er en fantastisk ung mand. Han har givet mange lærere grå hår gennem tiden, men jeg har altid haft det fantastisk med ham og kunnet se lige igennem alt larmen, den kropslige uro, den højtråbende facon og der har været det mest dygtige, hjælpsomme, følsomme og givende menneske, som jeg virkeligt savner i min hverdag efter han er gået ud.
Nu hvor jeg læser din beskrivelse af signal stærke, så matcher det 100% denne dreng/unge mand og jeg tænker, at det måske er min egen sensitivitet der har connected med ham. De gange min egen dreng har været med på arbejde, så har de også connected 100% og ham kan ellers hverken lide larm eller uro.
Tak for dette indlæg, jeg tror det kan få mig til at "se flere"

ULLA JENSEN sagde ...

DEJLIGT!!! :) Det gør mig virkelig glad. Signalstærke er de mest kærlige og fantastiske mennesker med oceaner af empati og hjælpsomhed. Man har enten en medspiller eller modspiller, det er helt op til en selv. De er også de børn jeg vil påstå er de mest misforståede af alle. De før SÅ meget skæld ud, uden at ville så andet end godt. Jeg skriver en del om netop dem. Jeg elsker deres ærlighed,empati og godhed. Mød dem med åbenhed og rummelighed, Lyt og du har en ven for livet. De er det hele. :)

Tak for din kommentar her på bloggen.

ULLA JENSEN sagde ...

Kære Anonym

Se gerne denne. Og ellers søg på taget *signalstærk* - *High Need* - *Viljestærk*

http://www.lotushuset.dk/min-blog/misforstaet-igen-og-igen-og-igen


Bedste hilsner Ulla

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...