lørdag den 25. juni 2016

Sommerferie er forandring, og forandring bryder sensitive børn sig ikke omSOMMERFERIE ER FORANDRING!


De fleste familier, også de ikke særligt sensitive, har brug for ferie nu. De særligt sensitive har måske bare endnu mere. De mangler mulighed for opladning nu.

Men....

Særligt sensitive, store som små, kan have det frygteligt svær ved forandringer. 

Ferie er forandring!

Uanset hvor meget man planlægger og forbereder fx rejse eller bare det at være hjemme samlet hele døgnet, så vil der komme reaktioner fra de fleste sensitive børn. Reaktionerne kan være meget voldsomme. De kan ikke finde fodfæste. De kan bliver bange og vrede. Forældrene kan føle sig ærgelige, over de endelig har tid til at være sammen, og så "ødelægges" den gode stemning af dette barn med gedigne nedbrud ud i en lang køre. De nedbrud kan komme af alle ting, små bagateller, der giver uro i et lille sansesart hovedet og dermed skaber frygt.

VREDE!!!

Vrede kan blive udløst. De kan slå, sparke, bide, rive og skrige som vanvittige!

Det er reaktioner, som de voksne må 'deale' med. Det er de voksne omkring barnet, der skal anerkende, rumme og vise vejen. Det er muligt det bliver at stå og holde fast for at barnet ikke skader sig selv. Det kan være trøst. Alt afhængig af, hvor voldsomme reaktionerne er, hvem det går ud over, og om man må rører barnet mens det har sine nedbrud. Mange børn vil ikke røres ved, mens de har et kollaps, men ofte vil de gerne have trøst bagefter. I situationen er det hårdt at stå i, men som voksne må man være den klippe, de frustrerede og vrede børn kan læne sig op ad, uden at de samtidig får skæld ud for deres opførsel.

Det kræver voksne der tør at tage ansvar, at gå ind i situationen, og give ro og tryghed.

Det kan være en god ting ikke at føje dem for meget, for det vil også give uro, at de føler, at de kan styre alt og alle, for dermed mister de grænserne. Den voksne sætter rammerne, og skaber dermed ro.

Et andet godt råd er. Flyt ikke rundt på noget imens barnet har et kollaps, det kan give angst og forværre situationen. Det er som om, man kan blive nødt til at "fastfryse" tiden og omgivelserne, for at skabe den største sikkerheds zone for det frustrerede barn.

Tredje råd, er I to voksne eller flere, så lad vær med at blande flere ind i situationen end den der tager sig af det. Kom ikke med kommentarer eller forsøg på at få det sidste ord. Det vil kun forværre det hele og frustrere barnet endnu mere. Lad den voksne der gik ind i det, tage styringen og være ene ansvarlig. Med andre ord - bland dig helt udenom.

Til dig der tager styring, snak ikke så meget, det er bare at fylde ekstra stimuli på, vær blot til stede, hold fokus på ro, rolig vejrtrækning og overblik, samt dit eget temperament.

Kan du få lidt væske i barnet  er det fint. Ellers bagefter, for de har brugt  meget energi.

For at komme de nedbrud i forkøbet, så tænk på at ferier også ødelægger så meget rytme, både i mad tider, der kræves mere væske i sommeren, og børnene får (for mange) is og andet godt. Forsøg at holde den stabile hverdags rytme med mad og drikke. Hold deres blodsukker så stabilt som muligt.

Det er en kortslutning!

Og husk så, at de ikke gør det med vilje, og ofte er bange for deres eget voldsomme temperament, og er kede og skamfulde bagefter. De ved dog ikke altid, hvordan de skal få sagt undskyld og komme videre..... 

Det er altid kun den voksnes ansvar.

Skab en positiv udvej for barnet, lad det ligge, og se fremad....

Her ses huset efter et barn har haft sådan et kollaps.

Billedet er fra artiklen, som du kan læse via linket herunder

This Mother's Reaction to Her Son's Fit of Anger Can Teach Us All a Lesson in Parenting
______________________________________


SENSITIVE SAMTALER
Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...