torsdag den 25. september 2014

Sansesart

© Ulla Jensen
www.orkideborn.dk
www.orkidebornene.blogspot.dk


Sansesart......

Det får de små nakkehår til at stritte på mange som er sansesarte. Det har endda flere gange ført til, at jeg er blevet bedt om at omskrive mine tekster og forklaringer. Særligt sensitive mennesker vil ikke betegnes som SANSESART!!!!

Jeg ændre nu ikke mine tekster af den årsag, for vi ER sansesarte, men hvorfor denne modstand?

Forklaringen er simpel. De fleste sætter sart sammen med svag. Sansesvag er jo bestemt det modsatte af sansesart, for vi føler endnu mere end andre, så vores sanser er bestemt ikke svage.

Sart her på DEN DANSKE ORDBOG forklare det måske bedre end jeg plejer at gøre.

For sart handler om at være følsom, at kræve nogle hensyn. Og her er det sanserne der er sarte, følsomme og kræver en hensyntagen. Ikke jeg'et, ikke mennesket med sanserne. Til gengæld syntes jeg særligt sensitiv er mere misvisende..... Sensitiv i særlig grad..... Smag på ordet.

Jeg bryder mig ikke om det.

HSP =  Høj Sensitiv Person, altså HELE personen er sensibel. Det passer jo slet ikke!

SANSESART ordet siger det hele, SANSERNE er sarte.

Jeg plejer at forklare det med et gulv. Et gulv kan være sart, afhængig af materialet det er lavet i. Det kan kræve man tusser rundt på strømpesokker og have brug for speciel olie eller andet behandling. Andre gulve er mere hårdføre og kan klare selv stilet hæle. Men fælles for de to gulve, om det er lavet i en sart træsort, eller i robuste klinker er bæreevnen. Uanset hvor sart det er, er bæreevnen stærk.


Her en fin sart blomst, der trodser selv den hårdeste modstand. Jeg syntes den står rank og stolt, sart som den er <3
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...