onsdag den 16. april 2014

Når døgnet mangler timer.

Ulla Jensen - www.orkideborn.dk - www.orkidebornene.blogspot.dk


Der er så meget man gerne vil nå. Nøjagtigt som andre familier. Men for en særlig sensitiv familie kan døgnet simpelthen have for få timer. Nogle vil så mene, at sådan har alle det. Jeg kan regne ud, at hvis vores dag skulle indeholde de ting andre familier præsterer at få fyldt ind i et døgn, svarer det til vores skulle have 30 timer. Så ville vi stå lige.

Alt skal planlægges ned i mindste detalje, for alle familiens medlemmer, så jo flere særligt sensitive i en familie, jo større et puslespil, hvis alle skal have taget hensyn til lige deres meste udsatte udfordring i sanserne.

For nogle vil bare et måltid kunne afstedkomme mange udfordringer. Hvem spiser hvad? Og her handler det ikke om kræsenhed, men simpelthen det at konsistens, lugt og smag kan give så mange problemer, at det ender med opkastninger. Kan familien spise samlet? Måske, men det kan også være nødvendigt at spise hver for sig eller på forskudte tidspunkter.

Tøj situationer er nok det rigtig mange familier med særligt sensitive børn kan nikke genkendende til. Især strømper kan volde problemer. Det kan være alt fra bare brok over sømmen genere til det kan tage timer bare at få strømperne på. Husk på det samtidig kræver et overskud at hjælpe og støtte, og at man bevarer roen og ikke udviser stress, der kun vil forværre det hele. At sætte hår, børste tænder,klippe negle, bade og andre personlige hygiejne ting, kan ligeledes være meget frustrerende. Bare det at blive tørt efter et toilet besøg kan være meget belastende, fordi særligt sensitive børn er ekstrem renlige, og derfor kan føle der hele tiden sidder lidt tilbage og ikke at være tørt nok, tørt rigtigt, tørt/vasket med nok vand osv. Da de også kan have svært ved varme/kulde forståelse, kan det også give en konflikt, hvis ikke temperaturen på vandet er HELT PRÆCIS det den plejer at være.

Særligt sensitive børn kan også være ret ængstelige, og ser farer alle steder. Tilhører de denne gruppe, så kan det være nødvendigt at følge og hente selv ret store børn, her taler vi op til teenageralderen. Det vil give dem den tryghed de har brug for, for selv at rykke fremad. Presser man dem, hvor de ikke føler tryghed vil de ofte gå tilbage i udvikling, til der de var tryg sidst, og så tage den forfra der. At have et særligt sensitive barn er ofte 1 skridt frem og 3 tilbage. Pludselig i rolige perioder rykker de selv helt vildt, og i det øjeblik man igen forventer noget selvstændighed, gå de tilbage og samler tryghed op. Så har man muligheden er små fremskridt bedst med trygheden i behold.

Når dagen ude i samfundet har fyldt for meget, hvad det meget ofte gør, kan man roligt sætte en til et par timer af ved hjemkomsten, det kan være situationer der skal tales igennem. Det kan være der skal kæles og krammes, for at fylde tryghed på igen, og det kan endelig handle om masser af frustrations udbrud med voldsomt raseri og nedsmeltninger. Dette kan tage timer. 

Der skal forberedes til næste dag, og her handler det ikke kun om at lægge tøj frem og pakke taske. Det handler om hvad de fx skal lave i skolen, er der tur ud af huset eller emne uger, kan det være, at disse skal gennemgås ned i mindste detalje.

Næste dag er det slet ikke sikkert det valgte tøj alligevel kan bruges. Det kan være materialet der driller mere den dag end dagen før. Det kan være barnet er mere nervøs end normalt og det kan smitte af på tøjsituationen, der nu bliver sværere end normalt osv osv. Det hele er en konstant balancegang mellem over- og understimulering, tryghed og rummelighed, ro og balance i situationerne.

Selve aftenen kan være svær at komme igennem "på den rigtige måde", fordi barnet er for træt. Flere af børnene kan ikke falde i søvn selv, og behøver fysisk kontakt, enten ved at en voksen ligger sig ved siden af, eller sidder og holder i hånden. Flere af børnene har også at de vågner igen, så snart de mærker kropskontakten slippe. Nogle af børnene mangler simpelthen Melatonin som er et naturligt søvnhormon. Dvs de kan være trætte, men ikke søvnige. Disse børn kan stå på hovedet bogstavlig talt i timer i deres seng, jo mere træt jo mere "fest". De kan føle "små dyr" kravle rundt inden i sig og bliver nærmest paniske. 

At give ro til disse børn kan kræve, at de bliver "børstet" (en teknik der kræver instruktion), får led tryk eller massage. Dette er også nogle tidskrævende aftener. Måske falder barnet først i søvn ved 23.30 tiden. Selvsagt giver det en dårlig nattesøvn og dagen derpå.

Nattesøvnen kan også være afbrudt MANGE gange. Nogle af børnene vågner op til 30 gange på en nat. De kan også lide af natteterror, hvilket er at de sætter sig op og skriger. Ser vågne ud, men er udenfor kontakt. Der er for meget der skal sorteres og hjernen kan ikke følge med. Det er meget hårdt at være tilskuer til, og som forældre kan man føle sig meget magtesløs. Men bevar roen, vær blot tilstede. Tal kun sagte eller helst slet ikke, da det igen er mere påfyldning på sanserne. Når sanserne er nulstillet, lægger barnet sig roligt ned og sover videre. Man kan huske sig selv på, at de faktisk sover, og ingen erindring har om det dagen efter. De kan have haft flere ture af timers varighed gennem natten, men vågne op og ytre at de har sovet FINT. 

Om morgenen er barnet selvsagt mere træt end godt er, og forældrene er helt bestemt trætte ovenpå sådan en nat. Og her er det så det kræver at forældrene udviser lang tålmodighed, rummelighed og ro, så barnet kommer glat gennem morgenen.


Andre særligt sensitive børn sover dog fint og kan sove alene, men for de familier hvor børnene kræver meget hjælp og støtte, kan de første ca 10 år være hårde. Det svarer lidt til, at man til andre familier godt forstår, at baby stadiet med vågne nætter og andet fylder meget, og at de første par år er hårde. Men for disse familier er det mange mange år uden søvn, og hvor de begynder også at skulle få deres børn til at fungere i en travl dag i børnehave og skole. Hvor hverken barnet eller forældrene får den fornødne søvn og overskud.

      SENSITIV RÅDGIVNING?     

VIL DU LÆSE FLERE? KLIK HER

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...